Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Saints Row IV : Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και σούπερ δυνάμεις; Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Το Saints Row IV δεν είναι μία ιδιαίτερα συνηθισμένη περίπτωση, αφού το κλείσιμο της THQ οδήγησε την ανάπτυξη του παιχνιδιού και το μέλλον των εργαζομένων της Volition σε άγνωστα νερά. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά, όμως, όταν η Deep Silver αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς και εξασφάλισε το μέλλον του franchise καθώς και των υπαλλήλων. Βέβαια, η αλλαγή εκδότριας εταιρίας δεν σημαίνει απαραίτητα και ένα άμεσα καλύτερο μέλλον για τη σειρά.
Ασχοληθήκαμε εκτενώς με τη νέα πρόταση της Volition και το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι πως το franchise απλά σώθηκε από μία πιθανή πτώση στο γκρεμό, χωρίς να καταφέρει να απομακρυνθεί αρκετά. Πριν, όμως, πούμε οτιδήποτε, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Saints Row IV προοριζόταν να κυκλοφορήσει ως expansion pack, αλλά εν τέλει η Volition και η Deep Silver το τοποθέτησαν στα ράφια των καταστημάτων ως έναν κανονικό, full retail τίτλο. Ο λόγος που το αναφέρουμε αυτό, είναι για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις σε ό,τι αφορά τη βαθμολογία καθώς αν μιλάγαμε για ένα expansion pack, τότε θα ήταν μία πολύ διαφορετική περίπτωση.

Το Saints Row IV ίσως είναι το μοναδικό μέλος του franchise, για το οποίο δεν έχει καμία σημασία να αναφερθούμε στο σενάριο, πέρα από το γεγονός ότι δικαιολογεί τις σούπερ δυνάμεις του ήρωα. Η ιστορία του Saints Row IV τοποθετεί τους παίκτες σε μία πολύ υψηλή θέση, αυτή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο μεγαλύτερος φόβος της ανθρωπότητας είναι μία πιθανή επίθεση από εξωγήινους και αυτό είναι που πραγματεύεται ο νέος τίτλος της Volition, μόνο που το κάνει με ένα μοναδικά αστείο τρόπο.
Αυτός ο τρόπος ποικίλλει από αποστολές που αφοσιώνονται στην παρωδία διάφορων σειρών -όπως το Metal Gear Solid και το Splinter Cell- μέχρι και ευφυέστατα αστεία, τα οποία ακούγονται ακόμα καλύτερα χάρη στον Nolan North. Οι σούπερ δυνάμεις του ήρωά μας δικαιολογούνται από το γεγονός ότι μετά την καταστροφή του πλανήτη Γη, οι Saints θα προσπαθήσουν να τον σώσουν μέσα από μία προσομοίωση υπολογιστή από το διαστημικό σκάφος της συμμορίας (simulation).
Ο αρχηγός των εξωγήινων ακούει στο όνομα Zinyak και για να καταφέρουν οι παίκτες να τον εξολοθρεύσουν θα πρέπει να μπουν μέσα σε αυτή την προσομοίωση, η οποία ανήκει στον Zinyak. Με τη βοήθεια όμως της Kinzie, οι πιθανότητες να σώσουμε τον πλανήτη αυξάνονται δραματικά. Φυσικά, δεν έχει νόημα να πούμε κάτι περισσότερο για την ιστορία, αφού λειτουργεί περισσότερο ως κίνητρο για να λένε περισσότερα αστεία οι χαρακτήρες.
Αδιαμφισβήτητα, το μεγαλύτερο και πιο αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό του Saints Row IV είναι οι δυνάμεις που παρέχονται στον παίκτη. Δυνάμεις όπως η τηλεκίνηση, το υπερβολικά γρήγορο τρέξιμο κ.α κάνουν την εμφάνισή τους από πολύ νωρίς στο παιχνίδι. Βέβαια, ενώ θα περίμενε κανείς οι σούπερ δυνάμεις να κάνουν το απόλυτο παιχνίδι, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που παίζουν παιχνίδια εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο είναι η πρόκληση που προσφέρουν. Η πρόκληση είναι κάτι που απουσιάζει από το Saints Row IV και με αυτό τον τρόπο μειώνει δραστικά τη διάρκεια ζωής του τίτλου.
Με λίγα λόγια, ενώ το Saints Row IV μπορεί να αποτελέσει το απόλυτο παιχνίδι μετά την δουλειά, ταυτόχρονα δεν συνιστάται για μεγάλες περιόδους, καθώς η μονότονη δράση και η παντελής έλλειψη πρόκλησης καταστρέφει το συναίσθημα της διασκέδασης πολύ γρήγορα.
Η πρόκληση δεν είναι, όμως, το μοναδικό πράγμα που αναιρείται από αυτή την τεράστια παροχή ελευθερίας. Οι αναβαθμίσεις που πάντα πρόσφερε η σειρά σε ό,τι αφορά τα διάφορα μέλη της συμμορίας, τον χαρακτήρα, τα αμάξια κ.α δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα πλέον, αφού οι δυνάμεις είναι αρκετά ισχυρές για να ολοκληρώσετε το παιχνίδι χωρίς καμία αναβάθμιση. Δεν μπορούμε να πούμε πως ξαφνιαστήκαμε ιδιαίτερα από το ότι τα νέα χαρακτηριστικά του Saints Row IV περιορίζονται στις σούπερ δυνάμεις και σε κάποια νέα όπλα. Εξάλλου, όπως προείπαμε, ο τίτλος αρχικά προοριζόταν να κυκλοφορήσει ως ένα απλό expansion pack.
Αυτό, όμως, με το οποίο ξαφνιαστήκαμε είναι το πόσο γενικευμένο μοιάζει να είναι σήμερα το Saints Row IV. Μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης με τον τίτλο, καταλάβαμε πως ο νέος τίτλος της Volition δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα συνονθύλευμα διάφορων τίτλων. Τα collectibles, γνωστά και ως clusters, που βρίσκονταν σε υψηλά μέρη της πόλης μας θύμισαν λίγο από inFamous.
Η αποστολή στην οποία ελέγχαμε ένα γιγάντιο ρομπότ έφερνε σε κάτι από Red Faction: Armageddon, οι πύργοι ελέγχου τα αντίστοιχα radio towers του Far Cry 3, ενώ το gliding στην πόλη μάς μετέφερε το ίδιο συναίσθημα με το wingsuit του Crackdown. Αρκετοί ήδη έχουν χαρακτηρίσει το Saints Row IV ως το Crackdown 3 που δεν ήρθε ποτέ. Δεν θα λέγαμε πως πέφτουν και πολύ έξω.
Τεχνικά, η σειρά Saints Row δεν κατάφερνε να εντυπωσιάσει ποτέ. Δυστυχώς, ούτε το Saints Row IV κάνει κάτι διαφορετικό, αφού ο σχεδιασμός της Steelport παραμένει το ίδιο αδιάφορος και "generic". Το πρόβλημα του τέταρτου μέρους της σειράς όμως δεν βρίσκεται εκεί. Όπως και στο Saints Row III, έτσι και εδώ υπάρχουν προβλήματα με το frame rate και το draw distance, ενώ διάφορα bugs και glitches μειώνουν τη συνολική, οπτική ποιότητα του τίτλου.
Συγκεκριμένα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο χαρακτήρας μας περπάταγε στον αέρα, αυτοκίνητα εξαφανίζονταν και είδαμε ατυχή προβλήματα με το collision detection. Το γενικότερο “ξεθώριασμα” από το οποίο χαρακτηρίζεται η χρωματική παλέττα του παιχνιδιού δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην εξάλειψη των παραπάνω προβλημάτων, ενώ το γεγονός ότι το παιχνίδι διαδραματίζεται μόνο τη νύχτα (με εξαίρεση 1-2 αποστολές) επιδεινώνει τα όποια παράπονα αναφέραμε.
Το Saints Row IV είχε τα φόντα να γίνει ο καλύτερος τίτλος της σειράς και αυτό γιατί η Volition είχε ένα συγκεκριμένο στόχο και τον επιδίωκε. Αυτός ο στόχος ήταν να φτιάξει το πιο τρελό open world παιχνίδι και εν μέρει ίσως να το κατάφερε. Τα τεχνικά προβλήματα όμως του Saints Row IV και το γεγονός πως η Volition προόριζε αρχικά το Saints Row IV ως expansion pack του Saints Row III, μειώνουν δραματικά την ποιότητα της δουλειάς από τους developers.
Το Saints Row IV δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας κακός ή μέτριος τίτλος. Για όσους ψάχνουν αγνή διασκέδαση, το νέο πόνημα της Volition θα τους προσφέρει μεγάλες δόσεις γέλιου και ψυχαγωγίας, ειδικότερα αν βιώσουν την εμπειρία με φίλους. Αυτή η διασκέδαση όμως δεν κρατάει για πολύ, αφού η μονότονη δράση και ο αδιάφορος σχεδιασμός της πόλης Steelport είναι σε θέση να απομακρύνουν τους παίκτες πολύ γρήγορα. Όσοι έχουν ασχοληθεί με προηγούμενα μέρη της σειράς, θα νιώσουν πως παίζουν ένα Saints Row με κωδικούς και όχι κάτι καινούργιο.
Ακόμα, όσοι gamers έχουν ασχοληθεί με τίτλους όπως το Crackdown, το Prototype και το inFamous, ίσως βρουν το Saints Row IV ιδιαίτερα αδιάφορο για τα δεδομένα του 2013 και η κυκλοφορία του Grand Theft Auto V την Τρίτη 17/9 έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Τέλος, ο χαρακτηρισμός πολλών κριτικών ανά τον κόσμο για το Saints Row III ήταν “μία παιδική χαρά για μικρούς και μεγάλους”. Το ίδιο ισχύει για το Saints Row IV, μόνο που αυτή η παιδική χαρά έχει τις ίδιες δραστηριότητες, απλά είναι τρεις φορές μεγαλύτερη και πιο τρελή.
πηγή: Δημήτρης Τσορβάς by gameover.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews