Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η πτώση ενός από τους πιο γνωστούς Spammers του κόσμου

email spam 01 Η πτώση ενός από τους πιο γνωστούς Spammers του κόσμου
Πιστεύεται πως το πρώτο spam email στάλθηκε το μακρινό 1978. Παραλήπτες του ήταν οι περίπου 600 χρήστες του ARPANET, ενός δικτύου που αποτέλεσε τον πρόγονο του Internet όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Στις μέρες μας οι ειδικοί υπολογίζουν πως σε καθημερινή βάση στέλνονται περίπου 100 δισεκατομμύρια τέτοια emails. 
Ο Oleg Nikolaenko είναι ένας άνθρωπος που μέχρι πρόσφατα ευθύνονταν για ένα μεγάλο μέρος του spam που διακινούνταν τα τελευταία χρόνια στο web. Είναι ο δημιουργός βλέπεις, του Mega-D, ενός botnet 500.000 υπολογιστών. Το χρησιμοποιούσε για να στέλνει spam emails σε όλο τον κόσμο. Ήταν τέτοιο το μέγεθος του, που σε κάποια φάση ευθύνονταν για το 32% όλων των spam emails.

Τα botnets είναι δίκτυα υπολογιστών που ελέγχονται από ένα ή περισσότερα άτομα από απόσταση, χωρίς να γνωρίζουν κάτι για αυτό οι κάτοχοι των ίδιων των υπολογιστών. Τέτοια δίκτυα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, από τη μαζική αποστολή spam emails μέχρι και τη διεκπεραίωση DDoS επιθέσεωνπρος άλλους υπολογιστές. Ακόμα κι ο υπολογιστής από τον οποίο διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές είναι πιθανό να ανήκει σε ένα τέτοιο δίκτυο, στέλνοντας 10άδες emails προς τρίτους.
Επειδή το Mega-D botnet ήταν τόσο μεγάλο, σύντομα άρχισε να τραβάει την προσοχή των κυβερνητικών αρχών. Το Νοέμβριο του 2009 οι αρχές των ΗΠΑ ακολούθησαν τα ίχνη μιας πληρωμής από έναν μεσάζοντα από την Αυστραλία, ο οποίος κανόνιζε το ποιος νοικιάζει τα botnets, προς τον Oleg Nikolaenko, το δημιουργό και διαχειριστή του μεγαλύτερου botnet που έχει γνωρίσει ο κόσμος μας.
Το θέμα όμως με τον Nikolaenko ήταν πως ήταν πολίτης της Ρωσίας. Το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την έκδοση των πολιτών της, κι έτσι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να ζητήσουν τη συνεργασία των αρχών της Ρωσίας. Τελικά, το μόνο που είχαν να κάνουν είναι να περιμένουν. Το καλό με τις αναπτυγμένες οικονομίες όπως είναι οι ΗΠΑ, είναι ότι έχουν συγκεντρώσει τόσα ενδιαφέροντα πράγματα στις πόλεις τους, που οι περισσότεροι θέλουμε να τις επισκεφτούμε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Έτσι την πάτησε και ο Nikolaenko.
email bottle 01 Η πτώση ενός από τους πιο γνωστούς Spammers του κόσμου
Το πρώτο του λάθος ήταν πως χρησιμοποιούσε το Gmail της Google, ένα πάροχο email που υπόκεινται στη νομοθεσία των ΗΠΑ. Μέσα από αυτόν το λογαριασμό του το FBI κατάφερε να μάθει πολύ σύντομα την ταυτότητα των επαφών που είχε. Το δεύτερο -και πιο σημαντικό- λάθος του ήταν η αγάπη που έτρεφε για τα αυτοκίνητα. Λόγω αυτής επισκέφτηκε δύο φορές μια έκθεση αυτοκινήτων στο Las Vegas. Την πρώτη φορά οι έρευνες ήταν σε πρώιμο στάδιο και το FBI δεν είχε κάτι εναντίον του. Τη δεύτερη φορά όμως τα στοιχεία που είχαν μαζέψει ήταν αρκετά.
Η αρχή του τέλους για το Mega-D botnet ήρθε στις 30 Οκτωβρίου του 2010, όταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον Nikolaenko προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη, απ’ όπου ο ίδιος πήρε ακόμα ένα προς το Las Vegas. Για τη διαμονή του μέχρι τις 5 Νοεμβρίου είχε επιλέξει το Bellagio. Το FBI ειδοποιήθηκε για την άφιξη του Nikolaenko με καθυστέρηση, λίγα 24ωρα αφότου αυτός μπήκε στις ΗΠΑ. Ο Brett Banner, ο πράκτορας που ακολουθούσε τα ίχνη του Nikolaenko, γνώριζε πως αν ήθελε να τον συλλάβει, θα έπρεπε να βιαστεί.
Στις 3 Νοεμβρίου είχε βγει το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Nikolaenko. Την αμέσως επόμενη μέρα ο τελευταίος ήταν πια στα χέρια του FBI. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, κατηγορούνταν για την αποστολή emails στα οποία είχαν παραποιηθεί τα headers και για συμμετοχή σε απάτη μέσω αυτών των emails. Για αυτές τις δύο κατηγορίες αντιμετώπιζε μέχρι και 5 χρόνια φυλάκιση. Όπως θα περίμενε κανείς, ο ίδιος ζήτησε να βγει με εγγύηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Όταν όμως τον συνέλαβαν οι αρχές, βρήκαν μαζί του δύο διαβατήρια και $4.000 σε μετρητά, οπότε αποφασίστηκε πως ο Nikolaenko θα περνούσε το διάστημα μέχρι τη δίκη του μέσα σε ένα κελί.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία άρχισε αρκετούς μήνες αργότερα, οι γονείς του προσπάθησαν να ζητήσουν επιείκεια από τον δικαστή. Έτσι, του έστειλαν μια συγκινητική επιστολή, στην οποία έγραφαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
It was very difficult and shocking to realize that our son had unexpectedly stumbled. Honourable Court! Definitely, Oleg has made an inconsiderate act, mainly due to his mindlessness and youth. And life has given him a hard lesson to learn. He has paid his freedom for that. But Oleg is our son, our flesh and blood. We hear that Oleg is honest in his repentance for what he had done, and he will never do anything like that in the future.
Τελικά ο Nikolaenko αποδέχθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως ήταν ο διαχειριστής του Mega-D botnet. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, από την επιχείρηση αυτή είχε έσοδα που ξεπερνούσαν τα $400.000. Πρόκειται βέβαια για ένα ποσό που σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρχές από τον Αυστραλό μεσάζοντα, ο Nikolaenko μπορούσε να βγάλει μόλις μέσα σε 6 μήνες δουλειάς. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Nikolaenko, επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης ίση με το διάστημα που πέρασε μέσα στο κελί από τη σύλληψη του μέχρι και εκείνη την ημερομηνία και επιπλέον 3 χρόνια με αναστολή. Ο ίδιος δεν πλήρωσε κάποια αποζημίωση προς όσους έπεσαν θύματα της επιχείρησης του.
Τα στοιχεία δείχνουν πως λίγες βδομάδες μετά τη σύλληψη του Nikolaenko τα emails που έστελνε το δίκτυο του έπεσαν μόλις στο 5% του spam που διακινούνταν σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τότε το Mega-D botnet δεν έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης.
email-marketing-01
Πηγή: away.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews