Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η μέρα που η Google άλλαξε τα πάντα στο Android λόγω του... iPhone

Ένα αποκαλυπτικό -όσο και... νοσταλγικό- δημοσίευμα του The Atlantic μας γυρίζει πίσω στην εποχή της ανακοίνωσης του πρώτου iPhone (στις 9 Ιανουαρίου του 2007) και στο πώς αυτό το λανσάρισμα έκανε τη Google να αλλάξει τα σχέδιά της για ένα "έξυπνο" τηλέφωνο.
iphone-apple-reinvents-the-phone
Ιανουάριος του 2007 και ο Steve Jobs παρουσιάζει το πρώτο iPhone στο San Francisco.
Η Google φαίνεται ότι εργαζόταν για δύο χρόνια κρυφά πάνω σε ένα smartphone, θεωρώντας περισσότερο ανταγωνιστική γι' αυτήν την Microsoft όσον αφορά την αγορά των "έξυπνων" τηλεφώνων που ανέτειλε σιγά-σιγά εκείνη την περίοδο. Όταν όμως ο Steve Jobs παρουσίασε το iPhone, η μέρα εκείνη ήταν για τη Google και τα στελέχη της σαν μία "γροθιά στο στομάχι". "Το γνωρίζαμε ότι η Apple δούλευε πάνω σε ένα smartphone, απλά δε νομίζαμε ότι θα ήταν τόσο καλό" αναφέρει σχετικά ο Ethan Beard, ένα πρώιμο στέλεχος που συμμετείχε στην ανάπτυξη του Android, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο το πώς ένιωσαν στη Google και το Android όταν είδαν το iPhone.

google-android-handset-sooner
Sooner, το Android smartphone που δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

"Holy Crap! Νομίζω ότι δεν πρέπει να κυκλοφορήσουμε αυτό το... Android phone"

Όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά, ο "πατέρας" του Android, Andy Rubin, παρακολουθώντας το iPhone keynote του Jobs, μέσα στο αυτοκίνητό του πηγαίνοντας στην CES 2007, διέταξε τον οδηγό του να σταματήσει, για να αφοσιωθεί στην παρουσίαση. "Holy crap"ήταν το σχόλιο του σε έναν συνάδελφό του. "Νομίζω ότι δεν πρέπει να βγάλουμε αυτό το τηλέφωνο" είχε πει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην Android συσκευή (στη λογική της... Blackberry όμως) που η ομάδα του σχεδίαζε εκείνη την περίοδο.
Πρόκειται για ένα μοντέλο με τον κωδικό"Sooner", ένα Android smartphone που τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ, κι απ' ό,τι φαίνεται αυτό συνέβη λόγω του... iPhone. Όσοι γνώριζαν, παραδέχονταν ότι ήταν "πολύ πιο επαναστατικό απ' ό,τι το πρώτο iPhone που είχε ανακοινωθεί" ήταν όμως "άσχημο"(όπως βλέπετε και στη φωτογραφία) και ενσωμάτωνε ένα παραδοσιακό πληκτρολόγιο καθώς και μικρότερη οθόνη που δεν ήταν καν αφής. "Αυτό που είχαμε ξαφνικά έμοιαζε τόσο... 90s" σημειώνει ο Chris DeSalvo ένας μηχανικός της Google "Έπρεπε να ξεκινήσουμε από την αρχή".
Έτσι, παρά τα δύο χρόνια που ξόδεψε για την ανάπτυξη του "Sooner", που υπολογιζόταν να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2007, το team του Android έπρεπε να προσανατολιστεί σε μία διαφορετική πρόταση, ένα τηλέφωνο με οθόνη αφής που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το iPhone. Ήταν το Dream, το λανσάρισμα του οποίου μετακύλησε για το φθινόπωρο του 2008. 
Το HTC Dream (γνωστό επίσης ως T-Mobile G1) σε κάποιες περιοχές, ανακοινώθηκε τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου του 2008 και διατέθηκε στην αγορά ένα μήνα μετά στην Αμερική και δύο στην Αγγλία. Και όπως βλέπετε στη φωτογραφία, ήταν μία συσκευή αρκετά διαφορετική από ό,τι ετοίμαζαν αρχικά στην ομάδα του Android, με αφορμή γι' αυτή την αλλαγή το λανσάρισμα του iPhone...
HTC Dream
HTC Dream, το πρώτο Android smartphone

πηγή: digitallife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews