Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Τι είναι το Jailbreak στο iPhone/iPad

τι είναι το jailbreak 09Σε κάθε νέα έκδοση του iOS, το Internet γεμίζει ερωτήσεις για το αν γίνεται Jailbreak, αν είναι tethered ή untethered, αν είναι σταθερό, αν είναι ασφαλές, αν θα κρατήσει στο επόμενο update, κλπ. Το ερώτημα όμως είναι “τι είναι το jailbreak”, και πρέπει κάθε χρήστης iPhone/iPad να το κάνει?

Λοιπόν, τι είναι το Jailbreak?
Όταν ήσασταν μικροί, ας πούμε στο Δημοτικό, είναι πολύ πιθανό να γνωρίζατε ένα παιδί που η μάνα του δεν τον άφηνε ποτέ να τρώει απ” έξω.
Τυρόπιτες στο κυλικείο, πατατάκια και γαριδάκια, αναψυκτικά, όλα ήταν απαγορευμένα. Στα διαλείμματα έτρωγε ένα ωμό τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, βραστή γαλοπούλα και μαρούλι, που είχε φέρει από το σπίτι, και πάντα έπινε φυσικό χυμό, χωρίς ζάχαρη.
Άμα καμιά φορά τρώγατε στο σπίτι του, βλέπατε περισσότερα λαχανικά στο πιάτο απ” ότι στη λαΐκη. Και μάλλον αυτή ήταν η τελευταία φορά που τρώγατε σπίτι του.
τι είναι το jailbreak 01
Η Apple, με το iPhone και το iPad είναι ακριβώς σαν αυτή τη μάνα.
Η Apple δεν θέλει να μπορεί να εγκαταστήσει ο καθένας ό,τι εφαρμογή θέλει στο iPhone ή το iPad του. Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των εφαρμογών, και όποιες δεν της αρέσουν, για οποιοδήποτε λόγο, να τις απαγορέψει.
τι είναι το jailbreak 02
Για το λόγο αυτό, η το iOS, το λειτουργικό σύστημα του iPhone και του iPad, είναι κλειδωμένο ώστε να μπορεί να εγκαθιστά εφαρμογές μόνο από το App Store της Apple.
τι είναι το jailbreak 03
Ουσιαστικά, στο ίδιο μας το τηλέφωνο δεν έχουμε δικαιώματα Administrator, ώστε να μπορούμε να εγκαταστήσουμε τρίτες εφαρμογές. Θα ήταν σαν στα Windows να μην μπορούμε να αλλάξουμε καθόλου αρχεία στο φάκελο Program Files.
Επίσης, δεν μπορούμε να κάνουμε και άλλες ενέργειες, όπως το να αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο browser ή την προεπιλεγμένη εφαρμογή για email, να αλλάξουμε themes, να προσθέσουμε widgets ή να ενεργοποιήσουμε το tethering αν το απαγορεύει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Το Jailbreak είναι η διαδικασία να ξεκλειδώσουμε το iOS, έτσι ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν και εφαρμογές φτιαγμένες για αυτό ακόμα κι αν δεν βρίσκονται στο App Store, και γενικά να μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε.
τι είναι το jailbreak 04
Αυτό είναι δυνατόν από ομάδες που βρίσκουν κενά ασφαλείας στον κώδικα του iOS και τα εκμεταλλεύονται για να φτιάξουν εφαρμογές που να επιτρέπουν το Jailbreak.
Τώρα, η αλήθεια είναι πως αυτή η πρακτική της Apple συμβάλλει κατά πολύ στην ασφάλεια των συσκευών μας – μην γίνουν όπως τα Windows, που ο καθένας εγκαθιστά ό,τι θέλει ανεξέλεγκτα και είναι τίγκα στους ιούς.
Ας μην ξεχνάμε πως οι ιοί των smartphones, εκτός από το να κλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα (πχ τους κωδικούς του ebanking), μπορούν και να μας φουσκώσουν ανεξέλεγξτα το λογαριασμό μας, κάνοντας κλήσεις και στέλνοντας SMS σε premium αριθμούς εν αγνοία μας.
τι είναι το jailbreak 05
Παρ” όλα αυτά, οι λόγοι που απορρίπτει η Apple μια εφαρμογή δεν έχουν πάντοτε να κάνουν με την ασφάλεια (μπορεί πχ να απορρίψει εφαρμογές για λόγους λογοκρισίας).
Με το Jailbreak παίρνουμε ξανά τον πλήρη έλεγχο της συσκευής που αγοράσαμε – και την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια των εφαρμογών που εγκαθιστούμε.
Και, στο κάτω κάτω, υπάρχουν εξαιρετικά antivirus για κινητά.

Τι ΔΕΝ είναι το Jailbreak

To Jailbreak δεν είναι παράνομο… στο iPhone. Το Jailbreak στο iPad, τουλάχιστον όσον αφορά την Αμερική, είναι… κακούργημα (ή όπως αλλιώς μεταφράζεται το «felony» στο ελληνικό νομικό σύστημα).
Αν αυτό σας φαίνεται γελοίο, είναι επειδή είναι – στο κάτω-κάτω, το iPad δεν είναι ουσιαστικά ένα μεγαλύτερου μεγέθους iPhone, που δεν κάνει κλήσεις?
Όλα ξεκινούν από τον Αμερικανικό νόμο Digital Millennium Copyright Act (DMCA).
τι είναι το jailbreak 06
Το 2010 θεμελιώθηκε πως το jailbreak είναι 100% νόμιμο, όσον αφορά το DMCA. Όμως, στις 28 Οκτωβρίου του 2012 (την επέτειο του «Όχι». Τυχαίο? Ναι, τυχαίο), ανανεώθηκε η λίστα με τις εξαιρέσεις του νόμου ώστε να απαγορεύει το Jailbreak ειδικά στα tablets.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς νομοθέτες (που το πιθανότερο είναι να είναι στα 60-70 τους και να μην ξέρουν που τους παν τα τέσσερα σχετικά με την τεχνολογία), ο όρος «tablet» παραείναι «ευρύς και απροσδιόριστος» για να επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες τους να κάνουν ό,τι θέλουν με τις συσκευές τους.
τι είναι το jailbreak 14
Οι ίδιοι αυτοί ανανεωμένοι κανόνες έκαναν παράνομο το να κάνεις ένα προσωπικό αντίγραφο σε ένα δίσκο DVD ακόμα και για λόγους backup. Επίσης παράνομο είναι το να ξεκλειδώσεις το κλείδωμα του παρόχου κινητής τηλεφωνίας σε ένα smartphone που κατασκευάστηκε μετά τον Ιανουάριο του 2013 ώστε να αλλάξεις πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Στα παλιότερα smartphones, όμως, εξακολουθεί να είναι νόμιμο.
Το Θέατρο του Παραλόγου…
Τώρα, φυσικά, όλοι αυτοί οι νόμοι είναι Αμερικανικοί, και δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αντίστοιχοι νόμοι όσον αφορά την Ελλάδα (το πιθανότερο είναι πως όχι, αλλά αν ανησυχείτε ειλικρινά, τι να πω, ρωτήστε ένα δικηγόρο).
τι είναι το jailbreak 15
Πάντως μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο πως το Jailbreak στο iPhone είναι 100% νόμιμο.

Είναι μόνιμο το Jailbreak?

Όπως αναφέραμε, το Jailbreak είναι δυνατόν μόνο και μόνο επειδή ομάδες προγραμματιστών/hackers που γνωρίζουν καλά το iOS καταφέρνουν και βρίσκουν κενά ασφαλείας ώστε να μπορέσουν να το ξεκλειδώσουν.
τι είναι το jailbreak 08
Για παράδειγμα, το iOS 7 – η πιο πρόσφατη έκδοση τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές – κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2013. Εντούτοις, η πρώτη έκδοση του Jailbreak ήταν διαθέσιμη στις 22 Δεκεμβρίου του 2013. Αυτό σημαίνει πως πήρε 4 μήνες στην κοινότητα των hackers να σπάσουν το iOS 7.
Και, φυσικά, επειδή η Apple θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των συσκευών που μας πουλάει, στην επόμενη έκδοση του iOS θα έχει κλείσει αυτό το κενό ασφαλείας, και θα πρέπει οι hackers να βρουν νέα μέθοδο για Jailbreak, και να αναπτύξουν νέα εργαλεία.
Παράλληλα, οι χρήστες που θέλουν ξεκλείδωτο το iPhone και το iPad τους αναγκάζονται να παραμένουν σε παλιότερες εκδόσεις του λειτουργικού, μέχρι να βρεθεί νέο jailbreak.

Τι είναι το Tethered και το Untethered Jailbreak

Καμιά φορά, η πρώτη έκδοση Jailbreak που κυκλοφορεί για μια νέα έκδοση του iOS είναι τύπου «Tethered» (όπως συνέβη για παράδειγμα με το iOS 5, στον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του).
Αυτό σημαίνει πως, μετά το Jailbreak, πρέπει να έχουμε το κινητό συνδεδεμένο με καλώδιο με τον υπολογιστή μας προκειμένου να ανοίξει.
τι είναι το jailbreak 09
Αν δηλαδή μείνουμε από μπαταρία στο δρόμο, η συσκευή μας θα είναι αδύνατον να ξανανοίξει ακόμα και φορτισμένη, μέχρι να πάμε σπίτι και να συνδεθούμε στον υπολογιστή.
Βέβαια, ο στόχος των hackers είναι πάντοτε να βρουν μια έκδοση untethered, οπότε συνήθως η tethered είναι μια προσωρινή λύση για αυτούς που δεν μπορούν να περιμένουν.
Αυτή τη στιγμή το Jailbreak του iOS 7.0.4 είναι untethered (δεν χρειάζεται δηλαδή σύνδεση με τον υπολογιστή για να ανοίξει), οπότε δεν μας απασχολεί καμία tethered δυνατότητα.
Απλά, έχετέ το υπ” όψιν σας για επόμενες εκδόσεις του λειτουργικού.

Προσοχή στις απάτες του Jailbreak!

Γνωρίζοντας την ανάγκη του κόσμου να ξεκλειδώσει το iPhone και το iPad του, υπάρχουν επιτίδειοι που υπόσχονται Jailbreak, χρεώνουν ένα ποσόν για το κατέβασμα μιας εφαρμογής, και τελικά αποδεικνύεται απάτη.
Το αληθινό Jailbreak, είναι πάντοτε εντελώς δωρεάν.
Αυτή τη στιγμή, για το iOS 7.0.4, η μόνη ομάδα που έχει γνήσιο Jailbreak είναι η evad3rs και η μόνη επίσημη σελίδα είναι η http://evasi0n.com/
τι είναι το jailbreak 10
Οποιαδήποτε άλλη σελίδα, είναι απάτη.
Εδώ θα βρείτε μια λίστα με όλες τις σελίδες απατεώνων: The iPhone Wiki Scam Sites.
Προσέξτε πως πολλές έχουν το όνομα Evasi0n στη διεύθυνσή τους, για να ξεγελούν αυτούς που δεν προσέχουν.
Οι περισσότερες από αυτές τις απάτες είναι survey scams (δηλαδή πρέπει να συμπληρώσεις κάποια δήθεν έρευνα αγοράς για να κατεβάσεις το δήθεν jailbreak).
Άλλοι απατεώνες πωλούν προς 15$ το ίδιο jailbreak που δίνει δωρεάν η Evasi0n. Άλλοι χρεώνουν 29$ για αέρα κοπανιστό.
τι είναι το jailbreak 11
Μείνετε λοιπόν προστατευμένοι. Και, θυμηθείτε:
Το αληθινό Jailbreak, είναι πάντοτε εντελώς δωρεάν.
πηγή : pcsteps.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews