Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Windows και Android στο ίδιο PC

Τα νέα μοντέλα με την ονομασία «PC Plus» θα τρέχουν τα Windows 8.1, δίνοντας πρόσβαση και στις εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για το λειτουργικό της Google.
getimage Windows και Android «συγκάτοικοι» στο ίδιο PC Τον «κόσμο» του Android, και πιο συγκεκριμένα την τεράστια ποικιλία από εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για το οικοσύστημα της Google, θα φέρουν στα νέα τους μοντέλα γνωστοί κατασκευαστές notebook το 2014. Με ονομασία «PC Plus», αυτή η καινούργια κατηγορία φορητών υπολογιστών θα έχει οθόνη αφής και θα χρησιμοποιεί ως βασικό λειτουργικό τα Windows 8.1, δηλαδή την πιο πρόσφατη έκδοση της πλατφόρμας της Microsoft. Παράλληλα, όμως, θα δίνει πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί για «έξυπνες» συσκευές με Android.

Η είδηση για τη φετινή άφιξη των «PC plus» υπολογιστών, στους οποίους τα Windows θα συνυπάρχουν με το Android, ήρθε πριν από λίγες ημέρες από τους Tim Bajarin και Patrick Moorhead, αναλυτές στις εταιρείες μελετών Creative Strategies και Moor Insights & Strategy αντίστοιχα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν και οι δύο, τα αποκαλυπτήρια των πρώτων μοντέλων θα γίνουν από αύριο, στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας Consumer Electronics Show (CES) που ξεκινά στο Λας Βέγκας. Στα περίπτερα της CES, προσθέτουν, τα αρχικά δείγματα αυτής της νέας κατηγορίας θα είναι τόσο συμβατικοί φορητοί υπολογιστές όσο και «υβριδικά» μηχανήματα, δηλαδή μηχανήματα με αποσπώμενα πληκτρολόγια ή ειδικούς μηχανισμούς ώστε να «μεταμορφώνονται» από notebook σε ταμπλέτες, και το αντίστροφο.
Παρόλο που οι περισσότεροι κατασκευαστές κρατούν ακόμη και τώρα κλειστά τα χαρτιά τους, η Asus φρόντισε να επιβεβαιώσει ήδη τους δύο ειδικούς, αναρτώντας ένα σύντομο βίντεο για το νέο «PC plus» μηχάνημά της που θα παρουσιάσει στην έκθεση. Αν και το βίντεο δεν αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες, ούτε καν το όνομα της συσκευής, δείχνει πως σε αυτήν θα «συγκατοικούν» τα δύο λειτουργικά, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει ποιο θα εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή στην οθόνη.
Εξάλλου, η ταϊβανέζικη εταιρεία φαίνεται να θεωρεί σημαντικό δέλεαρ την υποστήριξη των δύο λειτουργικών, αφού τον Ιούνιο είχε παρουσιάσει το Transformer Trio – ένα «υβριδικό» PC που «τρέχει» Android εκτός από Windows 8, χωρίς όμως να θεωρείται πως ανήκει στην κατηγορία, αφού το λειτουργικό της Google ενεργοποιείται μόνο όταν αποσπαστεί η οθόνη από το πληκτρολόγιο και το συγκεκριμένο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με δύο επεξεργαστές. Αντίθετα, προπομπός των «PC Plus» είναι το επίσης «υβριδικό» Ativ Q της Samsung, το οποίο είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι και με το πάτημα ενός πλήκτρου μπορεί να εναλλάσσει το οικοσύστημα της Microsoft με το Android. Το Ativ Q δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα λόγω κωλυμάτων με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, κάτι που αναμένεται να γίνει φέτος.
Σύμφωνα με τους δύο αναλυτές, τέτοια μοντέλα έχουν δύο σημαντικά πλεονεκτήματα, συγκριτικά με τα μηχανήματα που βασίζονται αποκλειστικά στα Windows. Κατ’ αρχάς, θα δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους smartphone με Android να χρησιμοποιούν στον υπολογιστή τους τα ίδια προγράμματα που έχουν εγκατεστημένα και στο κινητό τους. Επιπλέον, θα δίνουν λύση στο σοβαρότερο ίσως ελάττωμα που παρουσιάζουν έως σήμερα τα Windows, το οποίο είναι ο περιορισμένος προς το παρόν αριθμός εφαρμογών που υποστηρίζουν οθόνες αφής. Επομένως, χάρις στο Android, θα αυξηθεί κατακόρυφα το διαθέσιμο λογισμικό για χειρισμό με τα… δάκτυλα.
Στο μόνο σημείο που διαφωνεί ο Bajarin με τον Moorhead είναι στις τεχνολογίες που θα αξιοποιήσουν οι εταιρείες στις «PC Plus» συσκευές τους. Ο αναλυτής της Creative Strategies υποστηρίζει πως στα περισσότερα μοντέλα η «παρουσία» του Android θα περιορίζεται κατά κύριο λόγο στην πρόσβαση στις συμβατές application. Γι’ αυτό τον λόγο, θα ενσωματώνουν κάποιο εξελιγμένο λογισμικό προσομοίωσης (emulator), στα πρότυπα του προγράμματος Bluestacks, το οποίο κυκλοφορεί από τον Μάρτιο του 2012 και επιτρέπει σε ιδιοκτήτες υπολογιστών Windows ή Mac να χρησιμοποιούν Android εφαρμογές στον υπολογιστή τους.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Moorhead, οι κατασκευαστές θα επιστρατεύσουν περισσότερους από έναν τρόπους για να προσαρμόσουν το οικοσύστημα της Google στα PC τους. Μάλιστα, προβλέπει πως ορισμένες εταιρείες θα επιλέξουν τα δύο λειτουργικά συστήματα να «συγκατοικούν» επί ίσοις όροις στα μηχανήματά τους, κάτι που σημαίνει πως οι υπολογιστές αυτοί θα προσφέρουν όλες τις λειτουργίες που έχει και μια «έξυπνη» συσκευή με Android.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews